Vatnajökull (Skaftafell) Nationaal Park - IJsland Vakanties
609
page-template-default,page,page-id-609,page-child,parent-pageid-449,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Vatnajökull (Skaftafell) Nationaal Park

Het park

In het zuiden van IJsland, in de buurt van het plaatsje Höfn, vindt je dit grote nationale park.

Skaftafell is sinds 1967 een nationaal park en sinds 2008 is dit nationale park samengevoegd met Jokulsargljufur nationaal park. Nu heet dit gigantische park Vatnajökull nationaal park en dit is het grootste nationale park van Europa.

Dit nationale park heeft een minder lange en minder belangrijke geschiedenis dan Pingvellir nationaal park, maar qua natuur is dit nationale park een stuk aparter dan Pingvellir.

Wat is er te doen en wat mag je niet missen?

Ten eerste moet je je bezoek aan dit nationale park beginnen bij één van de drie visitor centers:

 • Snaefellsstofa visitor center. Dit is het visitor center in het oosten van het nationale park. Je kunt hier alle informatie krijgen die je nodig hebt voor je bezoek en al je vragen zullen beantwoord worden. Er is hier ook nog een tentoonstelling en een souvenir winkeltje.
 • Skaftafell visitor center. Al je vragen over het Skaftafell gebied kunnen hier beantwoord worden. Ook hier is een tentoonstellingsruimte. De tentoonstelling gaat over hoe ijs en vuur het landschap hebben gevormd. Er is ook een grote camping die tenten, caravans en campers toestaat.
 • Glúfrastofa visitor center. Dit is het visitor center in het noorden van het nationale park in Asbyrgi. Ook hier is een camping die tenten, caravans en campers toestaat.

Als je eenmaal een visitor center hebt bezocht, kan je ontdekking van het nationale park beginnen!

Er is niet heel veel te doen in dit park, maar des te meer is er te zien! In dit nationale park kun je dagen vullen met wandelen. Er zijn veel verschillende wandelroutes met een andere moeilijkheidsgraad. Er is voor iedereen wel een uitdagende route.

Op sommige routes kom je iets bijzonders tegen. Hieronder vindt je de routes waarop je iets bijzonders tegenkomt. Dit wil niet zeggen dat de andere routes niet bijzonder of mooi zijn.

In Jökulsárgljúfur nationaal park vindt je de volgende routes met bijzonderheden:

 • Dettifoss: Op deze korte route vindt je de meest krachtige waterval van heel Europa. Zo krachtig dat deze waterval zich jaarlijks een halve meter naar het zuiden verplaatst. Als je wilt voelen hoe krachtig de waterval is, moet je je hand op een losse steen in de buurt van de waterval liggen. Je zal de steen voelen trillen.
 • Dettifoss en Selfoss: Hier kom je ook nog langs de Selfoss waterval (waterval van de goden). Tijdens de reformatie werden hier katholieke beelden in gegooid. Het is ook een grote indrukwekkende waterval.
 • Kverkfjöll: Op deze wandelroute kom je een ijsgrot tegen. Pas op voor loslatende ijspegeltjes en druppelend ijskoud water.

In Skaftafell nationaal park vindt je de volgende routes met bijzonderheden:

 • Skaftafell glacier: Deze wandelroute brengt je naar de grootste gletsjer van IJsland.  Het is bijzonder om te zien hoe het ‘normale’ landschap opeens veranderd in één gigantisch groot blok ijs.
 • Svartifoss. Deze wandelroute brengt je naar een zeer bijzondere waterval in het nationale park.

Wat mag je niet missen bij een bezoek aan Vatnajökull nationaal park?

 • Askja: Dit is een vulkaan die de afgelopen 150 jaar een aantal keer is uitgebarsten. Nu is deze vulkaan redelijk rustig en het is indrukwekkend om dit van dichtbij te bekijken.
 • Viti:Dit is een krater in een caldera (ingestorte magmakamer). Onderin is een warm meertje te vinden wat zeer geschikt is om lekker in te zwemmen.
 • Heinaberg:Dit is het begin van de gletsjer. Je ziet heel mooi hoe de gletsjer uit het niets lijkt te verschijnen.

Voor meer informatie over dit nationale park kun je naar de website van Vatnajökull nationaal park gaan.